De watersportvereniging in de kop van Overijssel. Daar waar iedereen mee telt.

In memoriam Cees van Rijn

Tijdens het 85 jarig lustrum van onze 16m2 klasseorganisatie in 2016 op het Paterswoldsemeer was Cees op 84 jarige leeftijd één van de genodigden. Natuurlijk werd er ook even gezeild en sloeg bij Cees de vonk weer over, herinneringen kwamen boven, dit is leuk?!

Vol enthousiasme ging Cees op zoek naar een 16m2, het werd zijn 3572! Samen met zijn liefde en partner Dorina zeilde Cees vele evenementen door het hele land. Ze waren welkome zeilvrienden, welbespraakt als Cees was, genoten we van zijn anekdotes en verhalen, wat was het gezellig!

Cees zeilde al van jongs af aan als bemanning in de 16m2, werd destijds de kwadraat in Amsterdam in een binnenvaartschip geladen en naar Friesland gevaren of zeilde Cees mee in de 16m2 van evenement naar evenement. Ook hier kon Cees prachtig over vertellen.

Memorabel was de jaarlijkse Schildweek, ook hier liet Cees zich ondanks z’n vergevorderde leeftijd niet onbetuigd en ging enkele jaren geleden nog tijdens een zeskamp het shirt uit en ging Cees mee buikschuivend over het zeepkussen, wat hebben we gelachen.

Door de jaren heen werd het zeilen moeilijker, maar waren Cees en Dorina steevast op de evenementen te vinden tijdens het walprogramma voor een gezellig hapje en een drankje.

In januari 2022 sloeg het noodlot toe en overleed zijn veel jongere partner Dorina aan darmkanker. Met het gemis van zijn levenspartner en tevens zeilmaatje viel het Cees zwaar om nog te gaan zeilen. Cees bood zijn prachtige kwadraat met weemoed te koop aan. Afgelopen jaar heeft Cees definitief zijn geliefde 16m2 in Wanneperveen verkocht. Dit aangrijpende moment staat me nog bij als de dag van gisteren, het was alsof hij afscheid van het leven nam…

Afgelopen mei ging Bas nog even bij Cees langs, op weg naar Sneek voor het zeilen van een evenement met de gedachte; ‘Gezellig even onderweg bij Cees een bakkie doen’. Toen Cees na vele minuten uiteindelijk open deed, bleek de situatie ernstig. Bas heeft terstond 112 gebeld en Cees werd per ambulance naar Harderwijk gebracht. Hoewel Cees weer opkrabbelde en er op het oog weer goed uitzag, was merkbaar dat het leven nu afscheid van Cees nam.

Cees is vrijdag 18 augustus 2023 op 91 jarige leeftijd overleden. Wat zullen we je missen Cees!

Bas Mandemaker en Jan de Haan