De watersportvereniging in de kop van Overijssel. Daar waar iedereen mee telt.

Wiedebokaal 2023

Beste mede Belter- 16m2 zeilers,

Wát een weekend hè?! Nou jah, voor een aantal begon het op de vrijdag al. We zouden weer vanouds de plassenbaan varen en daarvoor moeten eerst de boeien opgepompt, van contragewichten en van ankers worden voorzien. De beide Jannen hebben met de boeienboot vervolgens weer een rondje meer gevaren en met het plaatsen van de finish-staken lag de plassenbaan er weer in. Ondertussen reden de eerste kwadraten al de camping op en stond Alice al klaar bij de takel. Het werd een gezellige middag met een hapje en een drankje onder een stralend zonnetje op de plek bij Jan. Kwam Henri de 4401 nog brengen, takelde Alice em terstond nog even het water in en werd voor de kwadraat nog een plekje in de overdekte botenschuur gevonden en de trailers op het plekje tegenover Jan gestald.

Die nacht viel alle regen voor het hele weekend, want er is die nacht wat water gevallen hoor! De volgende ochtend is menigeen van heinde en verre uit alle streken van het land vertrokken, de eerste was om 6 uur al onderweg, stond Alice vanaf 7.30 uur met een druppel aan de neus bij de takel om ze vlot het water in te takelen. Dankjewel Alice! Het werd een hartelijk weerzien, wat is het toch ook leuk hè, alle zeilvrienden bij elkaar, anecdotes, lekker ouwehoeren, maar vooral “we hebben je gemist Jan”. Jah, ik heb dit jaar het wedstrijdzeilen op een laag pitje staan en nog geen evenement meegevaren … Volgend jaar ben ik er weer bij hoor! Zeker met Culisail op de Zevenhuizer plas en natuurlijk het NK, volgend jaar op de Beulaker.

Maar nu eerst de WiedeBokaal. Eerst een bakkie koffie, oooh, dat is lekker?! Jah, dat is bij Joost en Titia hè, het werd al rap een gezellige boel en vergat deze en gene dat de boot ook nog opgetuigd moest worden. Over de wedstrijden gaan we het niet hebben, dat hebben we allemaal ervaren. Het was gelukkig heerlijk zeilen met op zaterdag toch nog volop in trapeze, maar zondag was het wat rustiger en hebben we letterlijk en figuurlijk alle kanten van het meer gezien. Moest hier en daar een hard klapwiekende zwaan ruim baan maken voor een aanstormende kwadraat, het blijft toch indrukwekkend hè? en hadden we gelukkig niet zoveel last van de waterplantjes als andere jaren, al moet ik bekennen dat de kwadraat die er wel last van had, vervolgens voorbijgestormd werd door de rest en alleen ‘achteruit varen’ redding bood. Met dank aan de smeerploeg werden beide dagen tussen de middag nog heerlijk lunches op het water verzorgd, tjonge wat was dat lekker hè! Met 19 kwadraten was het een waar schouwspel en werd er op het scherpst gestreden waarbij door de wedstrijdleider zwart moest worden getoond om het aantal valse starten te beperken. Met 4 wedstrijden op de eerste dag was het voor een aantal kwadraatzeilers genoeg en ging zelfs de 4242 nog ondersteboven. Hoewel geen luchtkussens aan boord, konden ze toch goed naar de haven worden gesleept en waren ze zondag weer ‘gewoon’ van de partij. Aan het eind van de eerste zeildag werd op het terras in het zonnetje genoten van het steigerbiertje en was het vanouds gezellig. Helaas moest mijn bemanning Miriam die avond nog naar een bruiloft in Den Bosch en moest ze helaas afhaken, nog een hele rit, maar ze wilde de WiedeBokaal toch écht niet missen en kwam ze diep in de nacht nog terug op de camping om de 2e dag mee te beleven. Door de lage inschrijving voor de BBQ was deze de zaterdagavond geschrapt en konden we zelf van de kaart kiezen. Uiteindelijk had het makkelijk door kunnen gaan, want iedereen bleef zitten en at en dronk naar hartelust mee. Ik weet niet meer hoe laat het geworden is, maar wel dat het donders gezellig was!

De zondag was zonovergoten en zoals al eerder gezegd, wat minder harde wind. In een heerlijk lopend windje zeilden we nog eens 3 wedstrijden en was het ook maar zo weer voorbij. Dit keer ging de mast van de 4242 overboord, het zat ze niet mee dit weekend. De WiedeBokaal kampioen werden Henri en Reinier, Henri won em voor de 3e keer achter elkaar, een niet eerder gerealiseerde prestatie en wonnen Jan en Miriam opnieuw de Blauwe Hand Cup, waarbij door de voorzitter nog eens werd gememoreerd dat daar in totaal 16 (!) meer wedstrijden voor nodig waren dan er in de WiedeBokaal werden gezeild en deed Jan een oproep aan alle kwadraatzeilers deel te nemen aan de clubwedstrijden volgend jaar om de spanning voor de Blauwe Hand Cup zo groot mogelijk te laten zijn en zal de uitslag van het NK op de Beulaker onderdeel zijn van de Blauwe Hand Cup. Hadden we nog een liedje willen zingen voor Pieter Lanser want die was jarig zondag, maar die was helaas al naar huis vertrokken en zo eindigde een fantastisch zeilweekend met de uitgesproken dank voor het goed georganiseerde wedstrijdcomité door Henri Boere. Voldaan en vol verhalen ging ieder huiswaarts. Volgend jaar weer!

Bijgevoegd de bijgewerkte stand van de Blauwe Hand Cup waarin de WiedeBokaal ongetwijfeld weer bepalend zal zijn voor het kampioenschap!

Jan de Haan


Foto’s / Video’s Wiedebokaal 2023

Artikel Meppelercourant

Uitslagen Wiedebokaal 2023