De watersportvereniging in de kop van Overijssel. Daar waar iedereen mee telt.

Waterplanten

Aan de leden, donateurs en sympathisanten van Zeilvereniging Belterwiede

Beste mensen,

De gesprekken die al geruime tijd gevoerd worden over de waterplanten, verlopen teleurstellend. We hebben daarom gemeend vervolgstappen te moeten zetten.

In de onderstaande bijlage tref je daarover een uitleg aan. Reactie daarover stellen we op prijs. Leden van de vereniging Natuurmonumenten vragen we in het bijzonder om te reageren.

Aan de leden, donateurs en sympathisanten van de Zeilvereniging Belterwiede

Onderwerp: overlast waterplanten

7 juni 2018

Beste mensen,

Sinds jaar en dag zijn we als bestuur bezig met de problematiek van de waterplanten. Wij weten allemaal welke hinder de waterplanten in de zomer veroorzaken. De waterplanten veroorzaken in de zomer veel hinder. Zeilen of varen met een elektrobootje is dan veelal onmogelijk. Probeer je het wel dan moet je om de paar minuten je zwaard, roer of schroef van de motor ontdoen van hele bossen waterplanten. Een enkele keer ben je compleet stuurloos. Bij zeilwedstrijden gaat het er niet meer om wie het snelst kan zeilen, maar wie de minste waterplanten aan zijn boot heeft hangen. En voor zwemmers is het soms zelfs gevaarlijk. Zij kunnen verstrikt raken in de waterplanten.

In augustus 2010 hebben wij een brief over dit onderwerp gestuurd aan o.a. Natuurmonumenten, Het Waterschap en de Provincie met als titel; Harmonie tussen natuur en recreatie in de Wieden. Dit in samenwerking met KOP TOP. De vereniging van ondernemers in de Kop van Overijssel. Onder de krachtige stimulering door KOP TOP heeft toen een werkgroep een ontwerp gemaakt voor een pilot maaien van waterplanten. We zijn ruim 2 jaar met elkaar in gesprek gebleven. Helaas heeft de Provincie Overijssel besloten geen medewerking aan een pilot te verlenen.

Vervolgens hebben we in 2017 in samenwerking met het Regioteam van het Watersportverbond initiatief genomen om de partijen weer om tafel te krijgen. Na een zeer plezierige bijeenkomst is een werkgroep gevormd. Deze keer onder leiding van de gemeente Steenwijkerland. Deze werkgroep zeer veel materiaal uit het hele land verzameld, dat als voorbeeld voor de inrichting van een pilot kan dienen. Echter ook nu heeft de Provincie Overijssel aangegeven geen medewerking aan een pilot te kunnen geven. Het beheerplan Weerribben/Wieden is voor de Provincie leidend. Ook Natuurmonumenten schaart zich, tenminste gedeeltelijk, achter deze opstelling.

Daarmee kan er uiterst beperkt gemaaid worden. Impliciet geeft de Provincie daarmee aan dat de zeilfunctie die de Oostelijke Belterwiede heeft, vervalt. Hierdoor kunnen we als liefhebbers vele maanden onze sport niet uitoefenen en wordt het voortbestaan van onze vereniging, in ieder geval als wedstrijdgevende vereniging, bedreigt. Je begrijpt dat we wel dat we als bestuur ons niet bij neer willen leggen.

Naast de gesprekken die wij blijven voeren, zullen we waar mogelijk de pers bij het onderwerp betrekken. De komende dagen kunt u artikelen over dit onderwerp verwachten in de Meppeler Courant, in de Steenwijker Courant en de Stentor.

De komende weken zullen we de fracties van de politieke partijen in de Staten van Overijssel benaderen. O.a. zullen we daar de film die gemaakt is van het sprint NK-16M voor gebruiken.
De Vereniging Natuurmonumenten schaart zich nadrukkelijk achter het plan van de Provincie. Velen van ons zijn ook lid van de Vereniging van Natuurmonumenten. Waar onder ook ondergetekende. Het lijkt ons daarom goed als leden van Natuurmonumenten deze vereniging benaderen met de oproep de Harmonie tussen natuur en recreatie en de natuur te bevorderen. Dat kan zijn in de vorm van een brief of een aanvraag voor een gesprek. Het kan niet zo zijn wij als gebruikers van het gebied niet geteld worden. Laat even weten of je daarvoor voelt. Wij organiseren dan e.e.a. . Gebruik daarvoor s.v.p. het  e-mailadres: voorzitter@zvbelterwiede.nl

Namens het bestuur,

Jan van Esseveld
Voorzitter Zeilvereniging Belterwiede