De watersportvereniging in de kop van Overijssel. Daar waar iedereen mee telt.

NK Sprint 16m2 spannend tot het einde

Afgelopen weekeinde heeft Zeilvereniging Belterwiede voor het eerst een Nederlands Kampioenschap Sprint voor de 16m2 -klasse georganiseerd.

Het nieuwe concept voor de wedstrijden dat sinds vorig jaar in aanvulling op de reguliere Kampioenschappen werd gehouden onderscheidt zich ten opzichte van een ‘normaal’ Nederlands Kampioenschap door veel korte wedstrijden direct achter elkaar.  Daar waar bij een gewoon NK in 4 dagen 10 wedstrijden op de planning staan, bevat het programma voor de Sprintwedstrijden een serie van 18 wedstrijden in 2 dagen. Het deelnemers aantal is gelimiteerd tot 32. De wedstrijden zijn veel korter, gemiddeld 15-20 minuten, en direct aansluitend op een finish wordt er zo snel mogelijk weer gestart voor een volgende wedstrijd.

De weersomstandigheden op zaterdag, de eerste wedstrijddag, waren motregen en windkracht 3 later op de dag werd het droog en was het een aangenaam zeil weertje. De organisatie had geluk, de windrichting was vrij stabiel en de baan lag er mooi in. De geplande 10 wedstrijden konden volgens schema worden verzeild. Met 10 gezeilde wedstrijden in ieder geval een geldig kampioenschap. De tussenstand na 10 wedstrijden liet al vrij goed zien dat de zeilers aan elkaar gewaagd waren. Aan de kop van het klassement waren een paar deelnemers die er door de goede resultaten bijzonder goed voor stonden maar de verschillen tussen de overige deelnemers waren erg klein.

Zondag waren de omstandigheden op het water minder gunstig. De verwachting was weinig wind  en de windrichting variabel. Eenmaal op het water leken de omstandigheden mee te vallen. De wind leek vrij stabiel en 3 wedstrijden konden zonder al te veel problemen worden gezeild. Gedurende de wedstrijden waren er wel winddraaiingen maar gelukkig voor de organisatie kwam de wind uiteindelijk toch weer terug naar de oorspronkelijke richting ook de windsterkten varieerde tussen windkracht 2 en 3.
Voor de 4e wedstrijd moest de baan worden verlegd. De wind was gedraaid waardoor de baan ongunstig over het meer kwam te liggen. Het startschip moest van plaats veranderen en de boeien moesten opnieuw op positie worden gelegd. Wedstrijd 4 kon worden gezeild op de nieuw uitgelegde baan.
Na de 4e wedstrijd was de wind nog verder gedraaid en ook was de wind afgenomen qua sterkte. De organisatie besloot om het startschip weer te verplaatsen en de baan verder aan te passen. Nadat uiteindelijk de wedstrijd was gestart viel na circa 5 minuten de wind vrijwel geheel weg en besloot de wedstrijdleiding het voor gezien te houden en de gestarte wedstrijd af te breken.

kan zowel de zeilvereniging als de klasse organisatie en de deelnemers terugkijken op een mooi en goed verlopen kampioenschap.

Met 14 geldige sprintwedstrijden waren de Sprint kampioenen van 2018 bekend. Thijs Kort en Willy Boomsma werden gehuldigd en ontvingen de medailles en de blauwe wimpel van het watersportverbond.  In het eindklassement hadden ze gedurende het evenement door hun goede resultaten een mooie voorsprong in het klassement opgebouwd.

Einduitslag:
1 Thijs Kort en Willy Boomsma, 31 punten
2 Klaas ’t Hoen en Brechtje van der Werf, 45 punten
3 Bob Heineke en Kelly Heineke, 51 punten

Al met al kunnen de zeilvereniging de klasse-organisatie en de deelnemers terugkijken op een mooi en goed verlopen kampioenschap.