Deze week een wat langere “sail mail” van Sebo Jan.

Sorry van het korte bericht van vorige week. Het is heel leuk hier, we zijn de afgelopen 2 dagen naar de boerderij van een oma van een bemanningslid geweest. Hier hebben we in het zwembad gezwommen en als bedankje in de tuin gewerkt. Vandaag zijn we naar Lissabon geweest maar het heeft heel veel geregend en dan valt het toch wel tegen.
Met een GoPro heb ik gefilmd dat ik met het touw vanaf de boot het water in slinger en vanaf de boegspriet spring. Het water is best wel koud.Sebo Jan
Ik heb gesolliciteerd naar de functie van bootsman, ik wil hier later graag mijn werk van maken. Ik heb het erg naar mijn zin en ben al een paar keer naar de ra geklommen. Ik heb het aansturen van het hijsen van het grootzeil mogen doen, wat inhoudt dat je goed moet opletten op het zeil en op de mensen die het zeil hijsen en het tempo moet bepalen.
We hopen binnen 3 dagen op Madeira te zijn en hopelijk schijnt de zon daar.
De zelfstudie gaat heel goed en ik vind het heel fijn werken.
Ik heb een beetje saxofoon gespeeld omdat Rens van de crew die mee heeft. Ik heb ook geprobeerd om gitaar te spelen maar dat is best wel lastig.

Doei,

Sebo Jan van der Wal

Vandaag het eerste bericht van Sebo Jan ontvangen. Op dinsdag krijgen de leerlingen de gelegenheid een kort bericht naar huis te sturen. Sebo Jan had een zeer kort bericht:

Hoi,

Ik was een cheesecake aan het bakken dus ik had geen tijd en eerder had ik het ook te druk/te leuk om een stukje te typen. We hebben ook dolfijnen gezien. En ik heb gesolliciteerd naar deckhand.

Doei
Sebo

Positief is dat hij het te leuk heeft om een stukje te schrijven. Gelukkig post Masterskip Wylde Swan regelmatig iets op facebook. Daar kunnen wij uit opmaken hoe het de groep (en Sebo Jan) vergaat. Na 4 dagen zeilen zijn ze afgelopen vrijdag aangemeerd in Muros in Noord Spanje en hebben ze een bezoek gebracht aan het pelgrimsoord Santiago de Compostella. Daar hebben ze enkele opdrachten moeten uitvoeren. Vanochtend (18/10) heeft het schip de haven verlaten om verder te zeilen richting Portugal. Hieronder staat een link naar een filmpje over de eerste week, waarin wij Sebo Jan enkele malen hebben kunnen spotten (bij 0,46 minuut zwaait hij even).

Bericht vanaf facebook:
Tot nu tot is het een geweldige reis. De groep is erg leuk. Veel leerlingen geven al aan dat het voelt alsof ze elkaar al een paar jaar kennen, terwijl het nog maar een week zo is. Dit filmpje geeft goed weer hoe het de afgelopen week is geweest. We zijn van Rotterdam naar Spanje gevaren. 4 dagen op zee. In deze 4 dagen is er veel gebeurd: de groepsband is sterker geworden, er waren mensen zeeziek, er zijn proefwerken gemaakt op zee, dolfijnen zijn met het schip mee gezwommen, er is veel gelachen en het aller belangrijkste is dat er herinneringen zijn gemaakt. De eerste week was tot nu toe super leuk! Bedankt iedereen voor deze reis tot nu toe!.

Meer korte verslagen en foto’s zijn te vinden op de Facebookpagina van Sebo Jan: https://www.facebook.com/sebojanwyldeswan/

Mee met de Wylde Swan

Afgelopen zaterdag is Sebo Jan van der Wal (Lid ZVB) vertrokken met de Wylde Swan.
We gaan trachten jullie op de hoogte te houden van zijn avonturen. D.m.v. z’n sailmail die met ons gedeeld wordt.
Hierbij het eerste bericht:

Afgelopen zaterdag is Sebo Jan aangemonsterd op de Wylde Swan.
Dankzij donaties en sponsorbedragen van jullie is dit mogelijk gemaakt.
Graag houden wij jullie op de hoogte van zijn avonturen. Eén keer per week mag hij een sailmail versturen naar het thuisfront, dit bericht zullen wij met jullie delen.
Op de facebookpagina @sebojanwyldeswan staan foto’s van de aanmonstering en vertrek.
Op dit moment ligt de Wylde Swan in Maassluis. Maandag volgen de scholieren (trainees) ter voorbereiding op de reis een professionele veiligheidstraining bij Delta Safety. Hier gaan ze o.a. leren hoe de zwemvesten en isolatiepakken werken en hoe je kunt overleven op zee en daarna is het koers zetten richting zee.

RTV Rijnmond heeft een kort tv-verslag gemaakt van het vertrek.

We wensen Sebo Jan uiteraard een fanatische reis en een behouden vaart.

Afgelopen weekeinde is in een serie van 6 wedstrijden de strijd om de “Biercup” uitgevochten. De Biercup is een jaarlijks terugkerend zeilevenement speciaal voor de O-jolklasse dat in het eerste weekeinde van oktober wordt gezeild op de Belterwijde, het thuiswater van de Zeilvereniging Belterwiede die dit jaar dus voor de 20e keer dit evenement mocht organiseren. Met een deelnemersveld van in totaal 41 boten waaronder 6 duitse zeilers een mooie deelname, met zeer sterke zeilers. De weersomstandigheden waren zowel zaterdag als zondag de zeilers en de organisatie goed gezind.

Zaterdag weinig wind maar wel veel winddraaiingen, verder een lekker zonnetje erbij dus een perfecte zeildag. Een ideaal weertje voor de zeilers die daar goed mee om konden gaan. Fanatiek waren de zeilers zeker. Na een aantal valse starts besloot het wedstrijdcomité om de start wat scherper te zetten door met de U-vlag te starten, wie te vroeg start wordt gediskwalificeerd, toen dat ook niet werkte is er gestart met de zwarte vlag met een nog zwaardere straf (bij een herstart mag je niet meer mee starten). De zwarte vlag bleek voor de organisatie de beste keuze en de zeilers creëerden een veilige marge achter de startlijn in de laatste minuut voor de start. Op zaterdag was, nadat er wat gewisseld was van koplopers, in de eerste wedstrijd Luuk Kuiper de snelste met een eerste plaats en in de tweede en derde wedstrijd was Jan Willem van de Hondel de zeiler die als eerste finishte.
O-jollen
foto: Meta Pijlman

Zondag een heel andere dag, meer wind, bewolkt en een paar graden frisser. Al vroeg het water op om om 10 uur te kunnen starten voor de eerste wedstrijd. Ook nu weer mooie wedstrijden met scherpe starts. Net als op zaterdag besloot de organisatie om de startprocedures met de U-vlag te starten en nu ging het een stuk beter dan zaterdag. Bij de eerste wedstrijd van de zondag waren er drie deelnemers die een straf (DSQ) kregen door fout te starten. Voor Thies Bosch was dat wel een teleurstelling, na als eerste gefinished te zijn kreeg hij te horen dat hij één van de drie zeilers was met een disqualificatie voor die wedstrijd waardoor Ton op de Weegh alsnog als met de eerste plaats kon gaan pronken. De tweede en derde start van de zondag ging weer met de U-vlag in top. De tweede wedstrijd verliep de start zonder problemen en liet Thies Bosch zien dat het winnen van de eerste race geen toeval was want ook nu was hij al eerste over de finish. Bij de derde start waren er weer drie zeilers die te vroeg weg waren en dus voor die wedstrijd gedisqualificeerd werden. Thies Bosch was ook bij deze wedstrijd weer de beste zeiler en kwam als eerste over de finishlijn.

Na de zes gezeilde wedstrijden kon de eindstand worden opgemaakt. Uit de eindstand bleek Ton Op de Weegh het beste resultaat had neergezet. Met slecht 12 punt was hij de zeiler die over het hele weekeinde het beste had gescoord,. Spannend was het wel want hij had slechts 1 punt voorsprong op nummer twee.
De eindstand van de 20e Biercup was: 1 Ton Op de Weegh met 12 punten; 2 Jan Willem van den Hondel met 13 punten; 3 Luut de Zee met 18 punten.

Voor de volledige uitslag zie: Uitslag (20e) Biercup 2016

Voor Zeilvereniging Belterwiede was deze serie wedstrijden de laatste voor het zeilseizoen van 2016. Het materiaal gaat een paar maanden de winterstalling in en achter de schermen wordt er al weer gewerkt aan de voorbereiding voor de wedstrijden van 2017. Dat de vereniging goed in de markt ligt bij de zeilers is geen geheim en voor volgend jaar staan er weer mooie evenementen in de planning.

Voor foto’s van dit (en andere) evenement(en) zie onze fotopagina.

Wiedebokaal 2016

Mooi verslag van de WiedeBokaal 2016, geschreven door Theo Dik (16m2 zeiler).
Op de website van de 16m2 klasseorganisatie.

www.16m2.nl/verslag/wiedebokaal-2016

Geen reden meer om volgend jaar niet te komen!;-) Tot volgend jaar!

In 1986 als evenement bedacht door Henk Doze en Jannes Schipper om het zeilen op de Belterwijde te promoten. Zeilvereniging Belterwiede pakte het evenement op en zo ging dus afgelopen zaterdag alweer de 31e editie van de Wiede Bokaal onder zomerse omstandigheden van start. Er is gezeild onder omstandigheden die uniek zijn deze tijd van het jaar, overdag temperaturen boven de 20 graden en een mooie wind. Kortom 2 geweldige dagen.
Hoewel de Wiede Bokaal van oorsprong een 16m2 evenement was, schuiven er steeds meer klassen aan. De 16m2 klasse was met 32 deelnemers de grootste klasse maar ook de Splash Red en de O-jol klasse waren beide met respectievelijk 9 en 11 deelnemers ook goed vertegenwoordigd. Zondag is daar ook de Laser klasse met 5 deelnemers nog bij gekomen. Al met al een deelname van ruim 50 boten een bijzonder goede opkomst.
Voor de zeilers en de organisatie een geslaagd evenement. Vooral in de 16m2 klasse werd goed gestreden om de winst . Spannend waren de wedstrijden zeker. Geert Geelkerken won 2 wedstrijden maar ook Thijs Kort won er 2 en ook Theo Dik en Klapwijk wonnen een wedstrijd. Voor de overwinning Was het totaalklassement van Geert Geelkerken het best met als overige resultaten en 2e, een 5e en een 6e plaats. Door dat er 6 wedstrijden zijn gezeild mocht het een 15e plaats als slechtste resultaat wegstrepen en was hij met een punten totaal van 15 veruit de beste zeiler. 2e werd Thijs Kort en 3e Theo Dik.
Wiedebokaal 2016
De Splash Red klasse was met deelname van 4 Duitse zeilers een internationaal veld. De strijd werd echter tussen 2 Nederlandse zeilers, Anouk Evers en Karel Witteveen. Uiteindelijk zeilde Anouk de beste serie en werd dus winnaar van de Wiede Bokaal in de Splash Red klasse.
In de O-jol klasse was het spannend tot de laatste wedstrijd. Ook daar was het puntenverschil tussen de nummers 1 en 2 uit het klassement zo klein dat de laatste wedstrijd alles beslissend was. In de O-jol klasse was de 1e prijs uiteindelijk voor Jaap Lijkendijk.
De Laser Klasse zeilde alleen de zondag mee en zeilde dus voor een dag klassement. Daar waren de wedstrijden ook spannend tot het laatst maar Peter van der Meulen wist alle 3 wedstrijden te winnen en werd terecht winnaar van het dagprijs.

Voor de volledige uitslag van de Wiedebokaal 2016 zie de link: Uitslag Wiedeboklaal2016

Voor foto’s van het evenement zie onze Foto pagina

CWO Training 2016

Afgelopen zondag was het alweer de laatste trainingsdag van 2016 voor de CWO groepen. Na een fantastisch seizoen konden dan ook vele diploma’s en vorderingsstaten uitgereikt worden. We hopen natuurlijk dat we alle zeilers volgend jaar terug zien op de trainingen en wedstrijden.
CWO trainingen

Voor foto’s van de trainingen zie onze fotopagina.

Combifinale

10 en 11 september vond de combi finale plaats in Hoorn.
Er deden 7 jeugd zeilers van de ZVB mee.

Opti A: Anna Valkenburg en Maud Lodewijk
Opti B: Lianne Valkenburg, Wouter Heeremans en Olaf ter Wal
Splash: Gijs Heeremans
Laser 4.7: Isis Lodewijk

Combifinale

Zaterdag was een super mooie zeildag en waren er leuke clinics voor de verschillende klassen.
Zondag was de daadwerkelijke (landelijke)combifinale, helaas was er (bijna) geen wind
(0-4 knp). Maar hebben ze toch 3 races kunnen varen.
Al onze zeilers hebben super hun best gedaan!
Voor de volledige uitslag zie de website van de organisatie. www.combifinale.nl

Defibrillator (AED)

In samenwerking met Camping aan ‘t Wiede is een defibrillator (AED) aangeschaft.

De AED hangt aan de muur van de schuur onder het afdak bij de takel in een beveiligde kast, deze kast is in geval van nood te openen.

Hopelijk gaan we het nooit gebruiken, maar het is fijn dat het er is.

Na de laatste clubwedstrijd van afgelopen zondag, konden de klassementen opgemaakt worden
en de clubkampioenen bekend gemaakt worden. Het was weer een prachtig seizoen met uitdagende winden uit alle hoeken en verschillende sterktes, een allround kampioenschap dus.
De zeilers die hier het beste mee om konden gaan en dus clubkampioen zijn geworden zijn:

Kampioenen

Opti C: Rogier Frijling
Opti A: Anna Valkenburg
Laser: Norbert Horsthuis
Splash Blue: Britt Wolters
Splash Red: Karel Witteveen
O-Jol: Jaap Lijkendijk
16M2: Jan de Haan

Voor de volledige einduitslag zie deze link: Einduitslag Clubkampioenschap 2016
Foto’s van onze kampioenen zijn hier te vinden: Clubkampioenen 2016

Ook de Karel Witteveen aanmoedigingsprijs voor de jeugd werd (voor de eerste keer) uitgereikt. Dit jaar gaat deze prijs naar Wietse Timmer, als jongste deelnemer, zelfs te jong voor de CWO training, in de Opti C.
Wietse Timmer
Dank aan allen (vrijwilligers en zeilers) die het ook dit jaar weer mogelijk hebben gemaakt om elke maand een clubwedstrijd te varen.