De watersportvereniging in de kop van Overijssel. Daar waar iedereen mee telt.

ZVB clubwedstrijd juni

De laatste der Mohikanen

In de week naar de clubwedstrijden leken de weersvooruitzichten gunstig; es een keer géén regen! Nou jah, misschien wat aan de frisse kant, maar ook de wind leek toch best stevig aan te trekken. Hadden een aantal trouwe teams al afgemeld in verband met vakanties elders, ook door het weer kwamen nu de eerste afmeldingen. Lucas en Annette meldden af en ook Harmen zag ervan af om te komen. Desalniettemin kwamen toch 6 teams met een heerlijk zonnetje aan de start en gaven maar liefst 3 vader/dochter teams (Hageman, Pijlman en De Haan) en  1 vader/ zoon team (Lijkendijk) acte de présence.

We zouden de plassenbaan varen, de wind was ideaal daarvoor; bij de starttoren starten betekende immers volle steigers met kijkers? Leuk! En finishen bij de starttoren, zodat even van de gelegenheid gebruik gemaakt kon worden om tussendoor naar het toilet te gaan.

De eerste race moet een prachtig schouwspel geweest zijn met 6 teams op het startschot op volle snelheid in trapeze over de startlijn, wouw! Een prachtig kruisrak naar boei1 was goed uitgekiend door de wedstrijdleider en met een aangepaste banenkaart werden alle uithoeken van het meer opgezocht met prachtig lange rakken, waarin alleen Bauke zó hoog kon varen dat hij de boventon kon bereiken zonder overstag te gaan. Het ging hard!, waarvan Jaap na afloop meldde; ik weet nu wat planeren in een kwadraat is! Mooi hè?! En ter illustratie; we deden er iets langer dan een uur over om de plassenbaan te varen, terwijl dat normaal gesproken een uur en een kwartier tot 1,5 uur in beslag neemt.

Omdat de rakken bijna in één keer te bevaren waren, werd baan 6 gewijzigd naar baan 7 en wat er toen gebeurde? Na de 2e start rondden we eerst boei 1 en toen? Voeren 5 kwadraten via boei 2 naar boei 7 en  voer 1 kwadraat er rechtstreeks naartoe. Je snapt het al; 5 kwadraten hadden de protestvlag in het wand. Toen vervolgens die ene kwadraat naar boei 2 voer en de anderen naar boei 3 voeren, ging ook bij de 6e kwadraat de protestvlag het wand in …

Om een lang verhaal kort te maken; de banenkaart (b)leek toch nog niet zo eenvoudig als was gedacht en bleek alleen die ene kwadraat juist gevaren te hebben. Na afloop hebben we er hartelijk om gelachen en besloten de wedstrijd eruit te halen.

Met de laatste race te varen knapte bij ons de zijstag en ging vlak voor de start de mast overboord. Nu zou je een heftige vlaag als oorzaak verwachten, maar dat was helemaal niet zo! Behalve een gebroken zijstag en een vesplinterde mastvoet was er geen schade en geen letsel, gelukkig! Met adequate rescue, dankjewel Jan en Ed, top!, was alles snel binnen gehaald, lag de boot in no time bij de takel en op de trailer met een provisorisch gerepareerde mastvoet zodat ook de dektent fatsoenlijk paste (dankjewel voor de fantastische hulp Menno!).

Team Hageman was al gestopt en toen bij ons de mast overboord ging, stopten ook team Pijlman en Lijkendijk. Team Van Loenen en IJntema gingen van start en? Inderdaad; de banenkaart (b)leek écht te ingewikkeld; de 4242 voer opnieuw de verkeerde kant op. Alleen Bauke kwam uiteindelijk correct gevaren over de finish en verzocht ook deze race eruit te halen; “zo wil ik niet winnen” citeerde Bauke. Wat een top sportieve zeilers hebben we in de kwadraat hè? Leuk!

Hoewel alles een beetje anders liep dan verwacht wil ik jullie allemaal heel hartelijk bedanken, het was desondanks een onvergetelijke zondag en hebben we ervan genoten! Met de boot op de trailer achter het huis en Edwin (Tijsterman) inmiddels gebeld, kan ik hem vrijdag bij hem afleveren en is de kwadraat een week later alweer klaar. Kan ie daar gelijk blijven staan want dat weekend varen we de Veenbonken bij Edwin op Nieuwkoop waar we al vele jaren komen, een aanrader!; net zo súper gezellig, een knus meer, goede zeilers met natúúrlijk een hapje en een drankje!

Tot de volgende clubwedstrijden op 14 juli op de Belter!

Hartelijke groet, Jan de Haan