De watersportvereniging in de kop van Overijssel. Daar waar iedereen mee telt.

De Zeilvereniging Belterwiede flikt het weer; een top Nationaal Kampioenschap

Vroeg in de middag druppelden op donderdag 1 september op jachthaven Beulaeke Haven de eerste zeilers binnen. Even gauw het water op. Even de boel verkennen. Even alles uitproberen. Tenten opzetten. Iets te drinken en te eten. Op tijd naar bed. Vrijdagmorgen komt de rest. Het Nationaal Kampioenschap voor de Spanker, de Efsix en de Javelin gaat vrijdag 2 september om 12.30 uur van start.

De goden van de Beulakerwijde zijn de zeilers goed gezind. Vrijdag en zaterdag staat er een oostenwind. Normaal betekent dat hollen of stilstaan. Wenden en Keren. Of te wel de ene winddraaiing na de ander en een wisselende windsterkte. Deze keer was de wind stabiel qua sterkte en richting. Strak oost windkracht 3 tot 4. Zelfs het gevaarlijk midden van de Beulakerwijde hield zich braaf.                                                                                                                                                                         Vrijdag werden er 3 wedstrijden gevaren en zaterdag 4. Na die 7 wedstrijden stonden zoals gebruikelijk de meest constante zeilers boven aan. Bij de Efsix waren dat Pascal en Mark Meijer met de Efsix 2055.  Bij de Javelin stonden Willem Slendebroek en Fred Wildenburg met de Javelin 578 bovenaan met liefst 7 eerste plaatsen. Spanker 940 met Jan de Bokx en Jons Brack voerde nipt het klassement bij de Spankers aan.  Deze drie bemanningen wisten vaak de goede kant van de Beulakerwijde te kiezen  en de profiteren van de windbanen waar de wind net sterker was.

Na een uitermate gezellig gezamenlijk BBQ op zaterdagavond en voor sommige zeilers een onrustige nacht brak de zondag aan. Kunnen we wel gaan zeilen of kunnen we niet gaan zeilen gezien de weersverwachting. Deze vraag spookte de meeste zeilers steeds weer door het hoofd.

Weer lieten de goden van de Beulakerwijde zich om 10.00 uur van de goede zijde zien. Windkracht 2 tot 3 uit het zuiden. Even de goede zijde kiezen en in een windbaan blijven en je bent spekkoper. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vlot handelde de wedstrijdleiding onder leiding van Dirk Evers van de Zeilvereniging Belterwiede de 3 wedstrijden af.                                                                                             Voor Pascal en Marc Meijer bij de Efsix werd het niet spannend. Bekwaam bouwden zij hun voorsprong uit. Bij de Javelins sloeg de spanning bij Willem Slendebroek en Fred Wildenbrug toe. Zij werden 6, 4 en vervolgens 7. Gelukkig was hun punten voorsprong groot genoeg om zich kampioen te mogen noemen. Bij de Spankers ging het er heet aan toe. Zo heet dat sommige zeilers het overzicht verloren. De Spanker 898. 2e in het klassement, was met een sterkte inhaalrace bezig. Zo sterk dat de bemanning van de Spanker 940,  Jan de Bokx en Jons Brack, stil en zwijgend over de finish kwam. Vol twijfel zeilde ze naar de haven. Daar werd het hun duidelijk dat ze echt met 2 punten voorsprong kampioen waren geworden.

Bij de Javelins zeilden de plaatselijke favorieten Jaap en Jeroen Lijkendijk uit Meppel in de Javelin 540 zich verdienstelijk naar een 12e plaats. Na een week aan de boot gesleuteld te hebben, bleef de pech hun achtervolgen. Vrijdag brak in de eerste wedstrijd het zwaard. Drie wedstrijden weggegooid. s ’Avonds nog naar Grouw gereden om een zwaard op te halen. In de laatste wedstrijd op zaterdag ging de stuurman door zijn rug. Zondag zeilden ze nog 1 wedstrijd uit. Toen was het sprookje definitief uit. Weer twee wedstrijden weggegooid. Desondanks niet laatste geworden. Top mannen.

Nationaal Kampioen

Spanker 940      bemanning Jan de Bokx en Jons Brack                                  Hoek, Zeeland.

Efsix 2055           bemanning Pascal en Mark Meijer                                         Breukelen, Utrecht

Javelin 578         bemanning Willem Slendebroek en Fred Wildenburg     Ouddorp, Noord-Holland

Zie ook onze pagina voor het ONK Javelin, Spanker en Efsix. Hierop zijn uitslagen, foto’s, etc. terug te vinden.

Ook de Steenwijker- en Meppelercourant besteden weer aandacht aan het ONK.