De watersportvereniging in de kop van Overijssel. Daar waar iedereen mee telt.

Menno Huisman Nederlands Kampioen Valkenklasse 2014

Foto's gemaakt door Meta Pijlman

Afgelopen weekeinde is er de Beulaker om het Nederlands Kampioenschap Valkenklasse gestreden. De organisatie van dit jaarlijks terugkerende evenement was dit jaar in handen van Zeilvereniging Belterwiede. De serie wedstrijden, onder leiding van gast-wedstrijdleider Theo Souren, vonden plaats onder buitengewoon gunstige omstandigheden. Hoewel het afgelopen weekeinde er veel bewolking was en op sommige momenten de regen met bakken uit de lucht viel zijn alle wedstrijden volgens planning gevaren. Voor de zeilers was er op sommige momenten een lekker pittig windje soms met vlagen tot windkracht 5 maar over het algemeen was iedereen met een gemiddelde wind van 3-4 beaufort erg te spreken over de condities waaronder dit kampioenschap is gezeild. Met een deelnemersveld van 31 boten waaronder alle potentiele kanshebbers was het bijzonder sterk bezet evenement.

De eerste 2 wedstrijden op vrijdag werden op overtuigende wijze gewonnen door Roelof Wester uit Grou. In de 3e wedstrijd op vrijdag kon hij de serie overwinningen echter niet doorzetten en viel hij wat terug door een 6e plaats te zeilen. Na de eerste dag was het al duidelijk dat dit een zeer spannend kampioenschap zou gaan worden. Alle kanshebbers zaten met de resultaten erg dicht bij elkaar en het maken van een foutje werd direct afgestraft met een resultaat buiten de top 5.

Zaterdag, de 2e wedstrijddag, werd in het voordeel van Menno Huisman uit Sneek beslecht, met 2 maal een 1e, een 3e en een 6e plaats stond hij na 2 dagen aan kop van het klassement. Hij werd echter op een paar punten afstand gevolgd door Hette van der Zwaag uit Haarlem en Fred Schaaf uit Abcoude.

Zondag de 3e wedstrijddag, begon met een fikse regenbui en een beetje onweer. Met een half uurtje vertraging ging de hele vloot het water op om de laatste 2 wedstrijden te zeilen. Op het water bleef de wind maar draaien en pas om 11.30 uur kon het startsein worden gegeven voor de 1e start. In het klassement was in principe alles nog mogelijk en een kleine fout kon al leiden tot een slecht resultaat. De beide wedstrijden werden gewonnen door Roelof Wester uit Grou. De koploper van dat moment, Menno Huisman, zat echter elke keer in de top 3 en verspeelde dus niet te veel punten. Mede doordat hij zijn directe concurrenten voor wist te blijven kwam zijn koppositie niet in gevaar.

Nederlands Kampioen 2014
Menno Huisman uit Grou, die overigens ook al 7 keer eerder kampioen was, mag zich dit jaar voor de 8e keer Nederlands Kampioen noemen. Zoals een kampioenschap in de zeilers wereld over het algemeen wordt afgesloten kreeg de kampioen samen met zijn bemanning een wisseltrofee van de Valkenklasse, medailles en een wimpel van het Watersportverbond en een nat pak van de overige deelnemers.

De top 5 van 2014
1 Menno Huisman, Sneek; 2 Hette van de Zwaag, Haarlem; 3 Fred Schaaf Abcoude; 4 Roelof Wester, Grou; 5 Eddie Griepsma, Drachten,

De Valkenklassen en de organiserende vereniging kunnen terug kijken op een voortreffelijk verlopen kampioenschap 2014. De Valkenklasse bereidt zich inmiddels voor op het 75 jarig jubileum van de klasse in Grou en Zeilvereniging Belterwiede op het 65-jarig jubileum. Het zeilseizoen voor dit jaar is echter nog niet afgesloten. Op het Belterwiede staan er dit jaar eind september nog 2 andere evenementen op de planning.

Voor 2015 staat er inmiddels alweer een volgende uitdaging in de agenda van  Zeilvereniging Belterwiede want er ligt een uitnodiging om dan het NK Javelin, NK Spanker en wellicht nog een 3e klasse te organiseren.