De watersportvereniging in de kop van Overijssel. Daar waar iedereen mee telt.

NK 16 m2

Uitslagen:

Eindstand NK 16 m2 2020, na 10 gevaren races: zie HIER

Verslag NK 16m2 2020 door Jan de Haan, zie HIER

Foto’s:

Foto’s opening & race 1, gemaakt door Wilbert Bijzitter

Foto’s/filmpjes dag 1 en 2, gemaakt door diverse vrijwilligers ZVB

Foto’s dag 2, gemaakt door Pieter Lanser

Foto’s dag 3, gemaakt door Marcel Scholing

Foto’s, gemaakt door Jen Pierik

Foto’s, gemaakt door Barbara Schreuder

Documenten:

Media:

Verslag zoals gepubliceerd in de Meppeler Courant op maandag 31-8-2020

Slijtageslag NK zeilen 16m2 op Belterwijde

Wanneperveen Het Nederlands Kampioenschap zeilen in de 16m2, dat dit weekend in Wanneperveen gehouden werd, was er niet eentje om snel weer te vergeten. De wind had veel invloed op de prestaties van de deelnemende boten. Het was verrassend dat de Nederlandse kampioenen van vorig jaar, Thijs en Erik Kort, dit keer slechts derde werd. Na acht van de tien races lag dit team stevig op kop, maar door bij de beide laatste races tot twee keer toe in de fout te gaan werden ze nog gepasseerd door Bob Heineke en Thijs van Tol.

Het weer en dan vooral de wind had veel invloed op het verloop van de tien te varen races. De weergoden lieten zich niet onbetuigd door voor fikse regenbuien en vooral voor de nodige windkracht te zorgen. Enkele boten sloegen, bij windstoten die zaterdag windkracht zes haalden, zelfs om en veel andere boten liepen schade op. De organiserende Zeilvereniging Belterwiede keek hier bij monde van voorzitter Jan van Esseveld niet vreemd van op. ‘Nee hoor, dit was niet zo heel erg extreem. Het kan nog wel veel meer spoken hier op het water van de Belterwiede.’

Een van de mensen die schade aan zijn boot kreeg was het team van Jan Busbroek/Dagomar Deelstra uit Wanneperveen. Na drie klasseringen achter in het veld op vrijdag, ging het zaterdag ook niet van een leien dakje. ‘Over vrijdag ben ik zeker niet tevreden. Het liep niet. Ik denk dat de belangrijkste reden is dat we het hele jaar eigenlijk nog geen wedstrijden gevaren hebben. Ik woon hier alweer heel wat jaren aan het water en heb ervaring genoeg. Sinds mijn zestiende kom ik hier al en nu ben ik tweeënzeventig. Jammer genoeg ging er in de tweede race wat stuk aan de boot. Ik hoop het te kunnen repareren.’ Het zat Jan Busbroek niet mee. Na de middagpauze kwam het team dan ook niet meer in actie en ook zondag verscheen hij niet meer aan de start.

Alle tien races werden wel voltooid door Jan de Haan en zijn dochter Miriam. Hoewel hij in het Brabantse Nuenen woont, is Wanneperveen voor De Haan al tientallen jaren zijn thuisbasis. Na de eerste race zaterdag meldde hij zich met pech bij de havenmeester. ‘Ja, er zijn wat schroeven uitgesprongen. Die bleken tekort te zijn. Nu maar hopen dat ze goed vastgezet kunnen worden. Een snelle reparatie zou geweldig zijn want dan kunnen we bij de volgende race weer starten. Samen met mijn dochter varen gaat erg goed. De eerste dag was niet zo geweldig voor ons. We staan vierentwintigste. Ach, we varen meestal wel bij de eerste helft van de deelnemers, maar dat zat er gisteren niet in. Meedoen aan het NK is voor ons plezier, lol, gezelligheid en in een race een keer voor een kampioen van Nederland eindigen is ook leuk. Ja, want er doen er hier een stuk of zeven mee, weet Jan de Haan. Nadat de laatste schroef in het hout verdwijnt kiezen ze snel weer het ruime sop. De beste klassering van team De Haan was in de tweede race van zaterdag toen de boot als nummer veertien over de finish kwam. Na drie dagen varen eindigt De Haan als negenentwintigste.

Team De Haan toont zich na afloop tevreden. Voorzitter Van Esseveld is dat zondag laat in de middag ook. ‘We hebben een goede wedstrijd gehad. Natuurlijk waren Thijs en Erik Kort teleurgesteld dat ze hun titel niet prolongeerden, maar ze waren de beide laatste races niet scherp genoeg en maakten daardoor fouten. De nieuwe Nederlandse kampioenen hebben geen fouten gemaakt en namen minder risico. Dat heeft ze de titel opgeleverd.’

Artikel Leeuwarder Courant maandag 31-8-2020

Artikel Leeuwarder Courant zaterdag 29-8-2020

Artikel Meppelercourant 25-8-2020