De watersportvereniging in de kop van Overijssel. Daar waar iedereen mee telt.

Verslag Oliebollen wedstrijden Olympiajollen, …tevens wintercompetitie…

Oliebollen op het Zuidlaardermeer en tevens 2e IOU Nederland Wintercompetitie ’21/’22 evenement

Even het geheugen opfrissen, want onderstaande events maken onderdeel uit van de IOU Nederland Wintercompetitie ’21/’22. En ondergetekende kon geen excuus meer bedenken om niet aan minimaal 3 van de 5 winterwedstrijden deel te nemen. En het is ook wel lekker of het nog zou lukken om nog eens naar het podium te varen. Na het NK en de Biercup proefde het naar meer. En dat is gelukt, wat mooi gevierd kon worden met heerlijke oliebollen, anti vries en een amandelstaaf.

Eiscup op de Baldeneysee (6-7 november),

Oliebollenwedstrijden op Zuidlaren (20-21 november)

Boterletterwedstrijden op Kralingen (27-28 november),

Openings Sprint Wedstrijden op de Spiegelplas (zondag 9 januari !)

Ertveldplas in Den Bosch (zondag 13 februari met zondag 13 maart als reserve datum, dus geen zaterdag!). 

Voor degene die er niet waren. Er komen dus nog 3 mooie events die je niet mag missen.

En toen was het 20 november 2021 en konden de oliebollen wedstrijden op het Zuidlaarder meer, beter bekend als ZZ van start gaan. Het leek wel een mini-euro omdat het percentage deelnemers Nederlandse – en Duitse zeilers vergelijkbaar was. En dat we naast hard varen ook gezellig kunnen zijn, bleek bij de koffie die mooi overliep in het Palaver. En laten we ook naast de oliebollen, de overige lekkere versnaperingen niet vergeten. Want bij de ZZ krijg je lekker verse snert en kun je kennis maken met de gepatenteerde platte gehakt bal. Ik kreeg hierover welgemeende uitleg dat deze beter tussen het broodje past en de keuken heeft nog gelijk ook. Heerlijk. En varen in houten boten gaat het helemaal worden. Ondergetekende heeft vorig jaar immers de 641 op de kop getikt die jaren dienst heeft gedaan op de wateren van de ZZ. Dus hou naast onze standaard wedstrijd kalender voortaan ook de “Woody” kalender goed in de gaten mocht je in het bezit zijn van een houten boot. Al pratende kwamen we aan een mogelijk deelnemers veld bij een toekomstig Woody evenement van misschien wel 20 boten. De ZZ heeft er immers een stuk of 5, bij de Belter zijn er ook wel 5, Duitsland zal niet achterblijven met 5 stuks en de basis club die in ieder geval altijd naar Paterswolde gaat telt er ook rustig 5.

Hoe ging het eigenlijk op het water? Daar werd op hoog niveau gestreden. Het was steeds stuivertje wisselen zowel voor als achterin het veld en zaten de winst of verlies momenten hem vooral wel of niet vastlopen, wel of niet de gijp ton kunnen zien, het wel of niet goed in varen of pakken van de zeer wispelturige shifts, schakelen met de trim en meest belangrijk die bakboord stuurboord momenten niet alleen onderling, maar ook met OK- jollen, Lasers, Sailpaarden en een Europe. Die deden immers ook mee wat het totale deelnemers veld op een gezellige 34 zette. In de OK-jol streed ook onze wereld beroemde meervoudig Duits en Euro kampioen mee. En ik heb hem toch een aantal keer heel jaloers zien kijken naar de veel comfortabele Olympia jol.

Oliebollen-1

Maar ja, je bent jong en je wilt wat. Dat hoge strijders niveau met bijbehorende spanning, werd tot het laatst kruisrak van race 4 aan gehouden. Nadat de twee over gebleven kemphanen alle andere klassen en Olympiajollen aan de kant hadden gebeukt, moest er nog 1 laatste tik worden uitgedeeld. Het was echt spannend en als we het vergelijken met boksen dan kan je met een doorgewinterde meester zoals hij zich gniffelend noemt, niet in je dekking verslappen. Bam … en daar werd 10 meter voor de finish de laatste klap uitgedeeld en trok de Ger 17 de winst van deze fantastische mini-Euro naar zich toe. Grote klasse. En misschien hebben de volgelingen her en der toch iets te lief gevaren? Analyseren blijft leuk en zetten dit punt op de agenda van onze pre- en after sail sessies.

Dank allemaal voor een gezellig, sportief, gezond en vooral goed georganiseerd evenement.

Maarten Versluis

Bron: www.olympiajol.nl