Overlast waterplanten

Woensdag 17 oktober gaat het bestuur van de Zeilvereniging Belterwiede inspreken op de Statencommissiedag bij de Provincie Overijssel. De aanwezige fracties willen we overtuigen dat passief beheer zoals de Provincie voorstaat, een weinig zinvolle weg is.

Wij doen dit niet alleen. De volgende partijen spreken in:

Samenvatting inspreekbeurt ZVB en het Koninklijk Watersportverbond

De Zeilvereniging Belterwiede en het Watersportverbond zijn trots op De Wieden omdat het één van de mooiste watersportgebieden van Nederland is, waar je alle vormen van watersport kunt bedrijven.

Ware het niet dat de overmatige plantengroei, zoals die sinds 10 jaar voordoet, soms roet in het eten gooit.

Vele partijen in het gebied over de overlast van de waterplanten met elkaar in gesprek . De problemen zijn beschreven. Oplossing zijn op een rij gezet. Gekeken is naar ervaringen elders in het land. Voorbeelden laten zien dat er ecologisch verantwoord ingegrepen kan worden. Dat de normen zoals die voor het Beheerplan Weerribben/Wieden opgesteld zijn, niet absoluut zijn. Toch blijft de provincie vast houden aan het passief beheer. Dat zij daarmee de watersportfunctie en daarmee de toeristische functie op het spel zet,  neemt  de Provincie op de koop toe.

Wij vinden deze houding onbegrijpelijke. De watersport heeft een economische waarde van 4 miljard euro. Voor de provincie bedraagt zij ettelijke miljoenen. De uitgevoerde inventarisaties laten zien dat ingrijpen bij overlast van waterplanten ecologisch verantwoord is. Verder mag niet vergeten dat overmatige groei van waterplanten soms veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Provincie, wij doen een beroep op u,  ga over van passief beheer naar actief beheer. Dit met respect voor de natuur en de mensen, die daar wonen, werken en recreëren.

Comments are closed