De watersportvereniging in de kop van Overijssel. Daar waar iedereen mee telt.

Faire strijd om de 20e Biercup

Afgelopen weekeinde is in een serie van 6 wedstrijden de strijd om de “Biercup” uitgevochten. De Biercup is een jaarlijks terugkerend zeilevenement speciaal voor de O-jolklasse dat in het eerste weekeinde van oktober wordt gezeild op de Belterwijde, het thuiswater van de Zeilvereniging Belterwiede die dit jaar dus voor de 20e keer dit evenement mocht organiseren. Met een deelnemersveld van in totaal 41 boten waaronder 6 duitse zeilers een mooie deelname, met zeer sterke zeilers. De weersomstandigheden waren zowel zaterdag als zondag de zeilers en de organisatie goed gezind.

Zaterdag weinig wind maar wel veel winddraaiingen, verder een lekker zonnetje erbij dus een perfecte zeildag. Een ideaal weertje voor de zeilers die daar goed mee om konden gaan. Fanatiek waren de zeilers zeker. Na een aantal valse starts besloot het wedstrijdcomité om de start wat scherper te zetten door met de U-vlag te starten, wie te vroeg start wordt gediskwalificeerd, toen dat ook niet werkte is er gestart met de zwarte vlag met een nog zwaardere straf (bij een herstart mag je niet meer mee starten). De zwarte vlag bleek voor de organisatie de beste keuze en de zeilers creëerden een veilige marge achter de startlijn in de laatste minuut voor de start. Op zaterdag was, nadat er wat gewisseld was van koplopers, in de eerste wedstrijd Luuk Kuiper de snelste met een eerste plaats en in de tweede en derde wedstrijd was Jan Willem van de Hondel de zeiler die als eerste finishte.
O-jollen
foto: Meta Pijlman

Zondag een heel andere dag, meer wind, bewolkt en een paar graden frisser. Al vroeg het water op om om 10 uur te kunnen starten voor de eerste wedstrijd. Ook nu weer mooie wedstrijden met scherpe starts. Net als op zaterdag besloot de organisatie om de startprocedures met de U-vlag te starten en nu ging het een stuk beter dan zaterdag. Bij de eerste wedstrijd van de zondag waren er drie deelnemers die een straf (DSQ) kregen door fout te starten. Voor Thies Bosch was dat wel een teleurstelling, na als eerste gefinished te zijn kreeg hij te horen dat hij één van de drie zeilers was met een disqualificatie voor die wedstrijd waardoor Ton op de Weegh alsnog als met de eerste plaats kon gaan pronken. De tweede en derde start van de zondag ging weer met de U-vlag in top. De tweede wedstrijd verliep de start zonder problemen en liet Thies Bosch zien dat het winnen van de eerste race geen toeval was want ook nu was hij al eerste over de finish. Bij de derde start waren er weer drie zeilers die te vroeg weg waren en dus voor die wedstrijd gedisqualificeerd werden. Thies Bosch was ook bij deze wedstrijd weer de beste zeiler en kwam als eerste over de finishlijn.

Na de zes gezeilde wedstrijden kon de eindstand worden opgemaakt. Uit de eindstand bleek Ton Op de Weegh het beste resultaat had neergezet. Met slecht 12 punt was hij de zeiler die over het hele weekeinde het beste had gescoord,. Spannend was het wel want hij had slechts 1 punt voorsprong op nummer twee.
De eindstand van de 20e Biercup was: 1 Ton Op de Weegh met 12 punten; 2 Jan Willem van den Hondel met 13 punten; 3 Luut de Zee met 18 punten.

Voor de volledige uitslag zie: Uitslag (20e) Biercup 2016

Voor Zeilvereniging Belterwiede was deze serie wedstrijden de laatste voor het zeilseizoen van 2016. Het materiaal gaat een paar maanden de winterstalling in en achter de schermen wordt er al weer gewerkt aan de voorbereiding voor de wedstrijden van 2017. Dat de vereniging goed in de markt ligt bij de zeilers is geen geheim en voor volgend jaar staan er weer mooie evenementen in de planning.

Voor foto’s van dit (en andere) evenement(en) zie onze fotopagina.