Archives for Geen categorie category

Tijd voor een praatje van Plaatje

Heb jij soms ook het gevoel dat de regels bij de boventon wel erg vrij gehanteerd worden? Gok je altijd maar bij het draaien van 1 of 2 strafrondjes? Dan is een uitleg over de Regels voor Wedstrijdzeilen wat voor jou!

Henk Plaatje, de regeldeskundige voor het wedstrijdzeilen, neemt ons mee door het wedstrijdreglement 2017-2020.

Wanneer : 

Zondag 24 maart om 13.30 uur 

Waar:    

Paviljoen ’t Wiede

Terug- en Vooruitblik Jeugdzeilen 2018/2019

Zeilseizoen jeugdzeilen 2018

Het zeilseizoen van ligt alweer een tijdje achter ons. Tijd om eens te reflecteren wat er goed ging en wat er nog beter kan. We komen ieder jaar weer tot de conclusie dat we een fantastische vereniging hebben met veel enthousiaste mensen. Dat geldt voor de vrijwilligers maar ook voor de trainers en de leerlingen. Onze lat ligt hoog en we streven er ieder jaar weer naar om zoveel mogelijk diploma’s uit te reiken. Het lukt niet altijd om in een keer een diploma te halen, dan krijgen de kinderen een vorderingenstaat. Het één is niet beter dan het ander alhoewel wel veel kinderen dat zo ervaren. Het leren zeilen en vertrouwd raken met de boot en natuurlijk plezier maken heeft met ervaring te maken. Dus als we willen dat meer kinderen hun diploma gaan halen moeten ze langer in de boot zitten. Dat klinkt logisch maar het gebeurt te weinig. Kinderen pakken buiten de lessen om hun optimist niet. Niet omdat ze niet willen, maar vaak omdat de tijd ontbreekt door school of andere activiteiten. Aankomend jaar willen we hier verandering in gaan brengen door het lessenpakket uit te breiden. Dat betekent dat alle optimistzeilers de opti-games gaan varen.

De opti-games worden anders dan de lessen, vol met spel en fun met als doel dat de zeilers hun boot gaan vertrouwen. Als je eenmaal het vertrouwen hebt in jezelf en in je boot kun je alles. De angst zal verdwijnen en maakt plaats voor plezier, want varen moet vooral leuk zijn.

We gaan alle scenario’s behandelen die je tegenkomt tijdens een les of clubwedstrijd. Het leuke van deze opti-games is dat we de tijd hebben. We reserveren vanaf april elke 2e zondag van de maand vanaf 10.00 uur tot een uur of 16.00. Dit kan variëren. Jan Kist en ik gaan het samen oppakken, maar dat kunnen we niet alleen. We hebben ouders nodig die ons een handje helpen. Je hoeft niet te kunnen zeilen maar je moet wel de handen uit de mouwen willen steken. Tijdens de droge les op 31 maart 2019 laten we een inschrijfformulier rondgaan waarin we de ouders vragen zich voor minstens 1 activiteit op te geven.

Ik weet zeker dat het 2019 een fantastisch zeiljaar gaat worden. Ik heb er in ieder geval weer zin in.

Een spetterende zeilgroet,

Ileine Evers

Data zeiltrainingen 2019

31 maart                              droge les (voor iedereen ook voor de wedstrijdgroep)

  7 april                  1e les

14 april                                 opti-games 

21 april                                 2e les   (pasen)

12 mei                                  opti-games / clubwedstrijd

19 mei                                  3e les

  2 juni                                  4e les

  9 juni                                  opti-games / clubwedstrijd

16 juni                                  5e les

  7 juli                                    6e les

13 juli                                    opti-games. LET OP!!!!! DIT IS EEN ZATERDAG.

Wordt een speciale dag  

14 juli                                   clubwedstrijd voor de wedstrijdgroep en de splash

  8 september                   opti-games

15 september                   7e les 22 september                   8e les tevens de laatste 

In memoriam

Met ontsteltenis hebben we kennis genomen van het overlijden van René Grin. Zijn overlijden raakt de leden en de vrijwilligers van de Zeilvereniging Belterwiede diep. Wij wensen zijn familie veel steun en sterkte toe.

René was een gewaardeerde vrijwilliger in onze vereniging. Hij hield van het water en de watersport. Opgewekt verscheen René bij menig zeilwedstrijd om één van de rubberboten te bemannen. Hij genoot elke keer weer van de levendigheid op het water en het plezier dat de mensen hadden. Wij zullen René missen.

Het bestuur, de leden en vrijwilligers van de zeilvereniging Belterwiede.

Een fijn 2019 gewenst

Ik weet niet of jullie het al weten Nederland is het beste zeilland van de wereld. In de nodige jaaroverzichten werden de successen van de “Nederlandse” zeilers breed uitgemeten. We kunnen daar natuurlijk trots op zijn.  (zie ook een artikel in de NRC).

Heel stilletjes doen we als ZVB daar ook mee. In 2011 deed voor het eerst een voor ons nog onbekend zeilertje, regelrecht uit Thailand,  mee aan onze trainingen en clubwedstrijden. Aanvankelijk vond Bjarne het maar een raar spelletje, dat gepiel bij ons op de plas. Maar al snel kreeg hij er meer vertrouwen en plezier in en liet hij zien dat hij  er steeds meer kijk op had. Dat jaar werd hij 6e in de einduitslag.

Inmiddels rijgen de successen zich aan een. Met als hoogte punt in 2018 de bronzen medaille op de Jeugd Olympische Spelen. Dit jaar, 2019,  stappen ze vol ambitie over naar de Nacra 17. Het zeilertje is een grote meneer aan het worden.

Kenners weten dat vertrouwen en plezier naast andere zakende sleutels voor succes zijn. Ik hoop daarom dat wij allemaal met vertrouwen in elkaar en plezier met elkaar een fijn 2019 mogen bleven. Met voor iedereen zijn eigen, misschien bescheiden, succesje.

De bronze medaille voor Laila van der Meer en Bjarne Bouwer op de Youth Olympic Games! 

Via onze facebookpagina kun je regelmatig de vorderingen van Bjarne en Laila volgen.

Prettige Kerstdagen en een voorspoedig 2019

Eindejaarsbericht Regio team Overijssel Watersportverbond

Beste mensen,

De meeste boten liggen in de winterberging. Het weer doet pogingen om het neerslag tekort op te heffen en Sinterklaas is met zijn stoomboot weer naar zonniger oorden vertrokken. Het jaar zit er dus bijna op. Tijd voor ons bijgevoegde beknopt eindejaarsbericht. In het jaarverslag dat omstreeks 15 februari uitkomt, treft u een volledig overzicht van onze activiteiten aan. De jaarvergadering van het regioteam wordt gehouden op dinsdag 5 maart 2019.
Tot slot wens ik jullie namens het watersportverbond regioteam Overijssel fijne feestdagen toe.

J. van Esseveld
Regio vertegenwoordiger Overijssel

Provincie doet toezegging m.b.t. de waterplanten.

Gisteren heeft Jan van Esseveld namens de ZVB en het Watersportverbond mogen inspreken
op de Statencommissiedag. Daarnaast spraken ook KopTop, de Hiswa en Sportvisserij Oost-Nederland in. En niet zonder succes. De provincie gaat zich toch inzetten om de overlast van waterplanten in de Kop van Overijssel tegen te gaan. Gedeputeerde Hester Maij van natuur deed die toezegging.

Zie ook de berichtgeving van RTV Oost (incl. radio interview).

Einde seizoen

Nog even punteren en het seizoen zit er voor de zvb  op het water op!

Afgelopen zaterdag is het materiaal opgeruimd en de ark winter klaar gemaakt.

Deelnemers, vrijwilligers en sponsoren bedankt voor een prachtig seizoen!

Overlast waterplanten

Woensdag 17 oktober gaat het bestuur van de Zeilvereniging Belterwiede inspreken op de Statencommissiedag bij de Provincie Overijssel. De aanwezige fracties willen we overtuigen dat passief beheer zoals de Provincie voorstaat, een weinig zinvolle weg is.

Wij doen dit niet alleen. De volgende partijen spreken in:

Samenvatting inspreekbeurt ZVB en het Koninklijk Watersportverbond

De Zeilvereniging Belterwiede en het Watersportverbond zijn trots op De Wieden omdat het één van de mooiste watersportgebieden van Nederland is, waar je alle vormen van watersport kunt bedrijven.

Ware het niet dat de overmatige plantengroei, zoals die sinds 10 jaar voordoet, soms roet in het eten gooit.

Vele partijen in het gebied over de overlast van de waterplanten met elkaar in gesprek . De problemen zijn beschreven. Oplossing zijn op een rij gezet. Gekeken is naar ervaringen elders in het land. Voorbeelden laten zien dat er ecologisch verantwoord ingegrepen kan worden. Dat de normen zoals die voor het Beheerplan Weerribben/Wieden opgesteld zijn, niet absoluut zijn. Toch blijft de provincie vast houden aan het passief beheer. Dat zij daarmee de watersportfunctie en daarmee de toeristische functie op het spel zet,  neemt  de Provincie op de koop toe.

Wij vinden deze houding onbegrijpelijke. De watersport heeft een economische waarde van 4 miljard euro. Voor de provincie bedraagt zij ettelijke miljoenen. De uitgevoerde inventarisaties laten zien dat ingrijpen bij overlast van waterplanten ecologisch verantwoord is. Verder mag niet vergeten dat overmatige groei van waterplanten soms veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Provincie, wij doen een beroep op u,  ga over van passief beheer naar actief beheer. Dit met respect voor de natuur en de mensen, die daar wonen, werken en recreëren.

Biercup 2018

Verslag van de Biercup 2018 gepubliceerd in de Meppelercourant. (klik op het artikel om het te lezen)

Het artikel is ook te lezen op de website van de Meppelercourant.

 

De volledige einduitslag is hier te vinden.