Archives for Geen categorie category

Varen in het buitenland? Zó zit het met je vaarbewijs

Heb je voor 1 juli 2014 je vaarbewijs gehaald en staat daar nog een vervaldatum op? Tot 1 december 2019 heb je de mogelijkheid om, tegen een betaling van € 20, deze te wisselen voor eentje die onbeperkt geldig is. Je oude pasje wordt vervangen door een nieuw exemplaar. Dit om eventuele ongemakken in het buitenland te voorkomen!

zie ook het volledige artikel van zeilen.nl.

Biercup 2019

6e Clubwedstrijd

8 september was alweer de laatste clubwedstrijd van 2019. In een aantal klassen was het nog gemeen spannend m.b.t. het clubkampioenschap. Met een prima weertje (half bewolkt) en een beetje wind hebben we drie wedstrijden kunnen varen. Met een op en afgaande wind en flinke draaiingen een leuke uitdaging voor de meeste zeilers (en het comité). Het waren weer geslaagde clubwedstrijden met 6 clubkampioenen over het hele seizoen 2019.

clubkampioenen 2019

Voor de uitslag van de 6e clubwedstrijd zie HIER

Voor de einduitslag van het clubkampioenschap 2019 zie HIER

NK Pampus

Van 30 augustus t/m 1 september vond het NK Pampus plaats op de Beulaker. Het was een fantastisch en zeer spannend kampioenschap. Zie onderstaand verslag in de Meppelercourant.

meppelercourant 4-9-2019

Wiedebokaal 2019

28 en 29 september wordt wederom gestreden om de Wiedebokaal, georganiseerd door zv Belterwiede! Een oergezellig evenement op één van de mooiste plekjes van Nederland. Dit 16m2 evenement is ook toegankelijk voor andere klassen (min 5 inschrijvingen).

Inschrijven voor dit evenement kan HIER.

Betalen kan bij de aanmelding op de eerste wedstrijddag in het paviljoen Veneweg 247 te Wanneperveen. Bij de aanmelding bestaat tevens de mogelijkheid om een arrangement te boeken om deel te nemen aan het lunchbuffet en diner (BBQ) op zaterdag en het lunchbuffet op zondag.

Aanvullende informatie en de officiële wedstrijdaankondiging zijn hier onder te downloaden

*** Er is een 16m2 zeiler die nog opzoek is naar een fokkenist (bij voorkeur een jeugdig persoon). Voor het hele evenement. Heb je tijd en zin neem dan even contact op met Peter via de mail MEA-info@gmx.net .***

.

NK Pampus

Vanaf donderdag 29 augustus tot en met zondag 1 september houdt de Pampusclub haar Nationaal Kampioenschap. De Zeilvereniging Belterwiede is er trots op dat juist zij het wedstrijdgebeuren op het water mag organiseren. Immers de Pampusklasse jubileert en viert dit jaar haar 85-jarig bestaan. Op haar jubileumfeestje in juli, inderdaad de Pampus wordt als een dame aangesproken, verschenen er liefst 120 schepen op het water. Het is een klasse waar zich jong en oud, man en vrouw zich thuis voelen. Een feestje is nooit ver weg.

Echter nu gaat het er om wie zich Nationaal Kampioen 2019 mag noemen. Het beloofd een spannende strijd te worden. Over 4 dagen zullen er liefst 11 zeilwedstrijden gevaren worden. Het team dat het best met de omstandigheden om kan gaan en zijn concentratie weet vasthouden, zal winnen. Ook oud-olympiërs hebben zich ingeschreven! Het is een sterk veld. Naar verwachting zullen er meer dan 50 teams meedoen.

We houden domicilie in de jachthaven van het waterpark Beulaeke Haven aan de Venenweg. Vanaf woensdag 14.00 uur worden de boten gemeten. De eerste start is donderdagmiddag 29 augustus om 13.00 uur. Zondag 1 september weten we welk team het beste is.

Summerfun wedstrijden

11 augustus werden de summer fun wedstrijden gezeild op het “kleine meer” voor de Ark. Deze wedstrijden tellen ook mee voor het clubkampioenschap. We hadden zon, wolken en meer als genoeg wind! Door de vakantie was er iets minder deelname dan gebruikelijk, maar we konden toch starten in 4 klassen. voor de uitslag zie HIER.

voortgang van de werkzaamheden van het Regioteam Overijssel

De vakantie staat voor de deur. We gaan de tent een paar weken dicht doen. Momenteel zijn we nog even de Oostelijke Belterwiede aan het maaien. Wat zegt u? Even de Oostelijke Belterwiede maaien? Ja zeker!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan het bijgevoegde zomerbericht van het Regioteam Overijssel.

Zomerbericht 2019

Gezellig jubileum weekend

Afgelopen weekend vierden we ons 70 jarig bestaan. Zaterdagochtend zijn we gestart met koffie en wat lekkers in onze eigen ark. Na de officiële opening van de dag door de 2 jongste en de oudste deelnemers van de dag werd er een toertocht gevaren. De Kinderen in de Opti’s voeren een andere route naar de lunchlocatie als de volwassenen in de overige boten, waarvan er een aantal fraai versierd waren,Waarbij de volwassenen druk in de weer waren met de puzzelopdrachten. In Beltschutsloot werden de zelf meegebrachte lunches klaar gemaakt en werd er volop van genoten.

De tochten werden na de lunch afgemaakt en kwamen uit bij (hoe kan het ook anders) bij onze eigen ark. De Groep met opti’s hebben daarbij grenzen verlegt! Zij zijn de Beulaker overgestoken met een stevige bries, voor alle kinderen was dit de eerste keer op de Beulaker. Echt iets om trots op te zijn.

Tijdens de Borrel was er een prijsuitreiking voor o.a.

  • Gezelligheid
  • Oudste deelnemer
  • Poedelprijs
  • Originele lunch
  • Toertocht       
  • Etc.

Kortom iedereen had prijs. De dag werd afgesloten met een gezamenlijke barbecue bij het paviljoen.

Voor foto’s van deze dag zie onze fotopagina

Na de gezellige zaterdag was het zondag weer tijd voor de clubwedstrijd.

Dit werd een pittige opgave voor de zowel de zeilers als het wedstrijdcomité. De wind uit de Noorden bracht flinke windshiften met zich mee (soms wel 45°). Een flinke uitdaging dus. Desondanks toch 4 mooie wedstrijden kunnen varen in een op en neer baan.

Een andere baan was onmogelijk geworden door de groei van de waterplaten. Maar er is goed nieuws! Laten we het beschouwen als een mooi cadeau voor ons 70 jarig bestaan! Er gaat op (een deel van) de Belter gemaaid worden.

Zie ook dit bericht op deze website en een artikel in de steenwijkercourant.

Voor de uitslag van de clubwedstrijd zie HIER.   

Het voorjaar is voorbij en we gaan de zomer is. Een onstuimige plantengroei steekt dan zoals elke zomer de kop op. Kunnen we een “eerlijke” wedstrijd varen, kunnen we nog trainen en lessen verzorgen, zijn dan vragen die we ons als zeilvereniging moeten stellen. Voor dit jaar ziet het er goed uit. Er kan door iedereen op veel plekken fijn gezeild worden.

Dankzij de groeiende samenwerking tussen de Provincie Overijssel, de gemeente Steenwijkerland, het Waterschap Drents Overijsselse Delta en Natuurmonumenten en natuurlijk de gebruikers als het Watersportverbond, de Hiswa, KopTop, Sportvisserij Oost-Nederland en de Zeilvereniging Belterwiede is er een pilot maaien tot stand gekomen voor de Oostelijke Belterwiede.

Er gaat in de maand juli een deel van de waterplanten gemaaid worden. Dit is verantwoord gezien de huidige waterkwaliteit. De werkzaamheden zullen ongeveer een week in beslag nemen.

Of het voor ons als zeilvereniging voldoende effect heeft, is iets dat we moeten ervaren. Het wordt er in ieder geval beter van. Het is belangrijk dat we gaan beginnen en kijken wat het effect is op de bevaarbaarheid en de ecologie in het meer. De pilot is een belangrijke stap in de zoektocht naar een definitieve oplossing voor het hele gebied.

Door dit besluit voelen we ons als vereniging enorm gesteund. Vele mensen hebben hun beste beentje voor gezet. Mensen bedankt. Samen zijn er belangrijke stappen gezet naar een mooie balans tussen de ecologie in het gebied en de wensen van de gebruikers.

Ook na het maaien blijft het belangrijk om de overlast van waterplanten te melden. Dat kan  op de website www.waterplantenmelder.nl of in de app op de telefoon/tablet.

Zie ook het artikel m.b.t. dit onderwerp in de Stentor.